Proje Açıklaması

Yüksek Sağlık Kurulu Sürekli İş Göremezlik Derecesi Tespitine Maluliyetin Artması Durumunda SGK Yoluyla Yeniden İtiraz

Meslek hastalıklarına bağlı olarak sürekli iş göremezlik geliri ya da işverenden tazminat almak için Yüksek Sağlık Kurulu’nun yaptığı meslekte kazanma gücü kaybı oranı tespitine hastalığın, arızaların ya da maluliyetin zamanla daha da artması halinde SGK yoluyla yeniden itiraz edilebilir.

Sürekli iş göremezlik (maluliyet) oranının tespit için Bölge Sağlık Kurulu kararının aksine, Yüksek Sağlık Kurulu kararlarına itiraz edilemez. Bu kurul SGK içerisinde son merci ve son aşamadır. İtiraz ancak maluliyet oranının değiştiği ya da hastalığın arttığı ve bunun da tıbbi yoldan tespit edilebildiği durumlarda söz konusu olur. Aksi halde tek çözüm yol iş mahkemelerine başvurmaktır. 

Kurul kararına itiraz etmeden önce mümkün olup olmadığını belirlemek gerekir. Mağdur kazaya bağlı rahatsızlıklarının daha da arttığını düşünüyorsa, Yüksek Kurul Kararı’na itiraz edilebilir. Bu konuda maluliyet oranı tespiti yapan doktorların görüşü oranın düşme ihtimaline karşın yerinde olur. Ama bu durumda en doğru karar ancak hastalığı konusunda uzman olan bir doktorun vereceği görüşle mümkündür. Ancak böyle kararlar yerinde olur. Oranın yükselip yükselemeyeceği belirlenmiş olur. 

Kazaya bağlı hasarların arttığına dair uzman doktordan alınan bir görüş ile ilgili SGK ya da SGM’ye maluliyetin yeniden değerlendirilmesi için başvuru yapılabilir. Bu durumda kurum sağlık kurulları yeniden görevlendirilmiş olur.

Bazen de uzman doktor görüşü olmadan hastalığın arttığına dair tıbbi belgelerin sunulmasıyla SGK’dan yeniden oran değerlendirmesi isteyebilir.

Oranın değişmesi ya da yükselmesi durumunda sürekli iş göremezlik geliri de revize edilip yükseltilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yalnızca yeni raporların sunulması yeterlidir. Eskiye dayalı bütün sağlık belgeleri ilgili şahsa ait SGK dosyasındadır.

elver, iş ve sosyal güvenlik uzmanı, hasar takip uzmanı, maluliyet ve engelli oranı tespiti yapan doktoru, mağdur ve yakınlarıyla el ele vererek maluliyet tespitini etkileyen eksik olabilecek bütün tıbbi belgeleri topluyor, kişiye özel sağlık dosyası oluşturuyor, maluliyeti belirleyen eski kurum sağlık kurulu raporlarını dikkate alıyor, yönetmelik ve cetvellere göre maluliyet oranının artıp artmadığını belirliyor, rahatsızlığı konusunda bir uzman doktordan hastalığının arttığına dair görüş alıyor, kişinin bağlı olduğu SGK’ya hastalığın arttığına dair itiraz ediyor, oran artması durumunda sürekli iş göremezlik gelirinin yeni orana göre bağlanması için gerekli işlemlerin takibini yapıyor.