Proje Açıklaması

Emekli ya da hizmet süresi 5 yılı geçmiş kişilerin vefatı durumunda resmi nikahlı eşe, çocuğa, anne ve babaya ölüm aylığı bağlatabilirsiniz.

Eşi vefat etmiş bir kadın ya da erkek, dul aylığını başka bir evlilik yapana ya da ölene kadar alabilir. Çalışması durumunda maaşında kesinti olabilir.

Vefat edenin sigortalının erkek çocuğu 18, öğrenciyse 25 yaşına kadar yetim aylığı almaya devam eder. Çalışmasına engel olacak maluliyeti bulunması durumunda ise ömür boyu yetim aylığı alır.

Kız çocuğu ise evlenmediği sürece ölene dek yetim aylığı alır. Evlenir ya da sigortalı bir işe girerse kesilir. Boşanır ya da işten ayrılır ise bu maaş tekrar bağlanır.

Vefat eden sigortalının bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası var ise hiçbir sosyal güvence, gelir ve mal varlığının olmaması durumunda aylık bağlanır.

Çocuk başına ödenen yetim aylığı ve eşe ödenen dul aylığı toplamı vefat eden sigortalının maaşı üzerine çıkamayacağı için belirli indirimler yapılarak maaş pay edilmektedir. Ölüm maşının % 90’ınana kadar olan kısmı yakınlarına maaş olarak bağlanmaktadır Bu nedenlerle eşe, çocuk, anne ve babaya bağlanan maaş oranları değişiklik gösterir.

Dul ve yetim aylığı hesaplaması yapılırken vefat eden kişinin sigorta koluna göre, ne kadar maaş aldığına göre ve hak sahiplerine göre farklılık gösterir.

Elver Danışmanlık, ölüm tarihinden sonra gelen ilk aybaşında hak kazandığınız dul ve yetim aylığı bağlatıyor, aylık bağlanmıyorsa nedenlerini tespit ediyor, eksik gün varsa tamamlıyor, siciller farklıysa birleştiriyor, görünmeyen hizmetlerinizi çıkartıyor, alınması gereken maaş miktarını söylüyor ve maaşı hak sahiplerine paylaştırıyor.